Néhány tojásdíszítő eljárás kicsiknek is:

A tojás. Ez lehet főtt vagy kifújt tojás. Ha a főtt tojást választod, legalább húsz percig kell főzni és aztán hideg víz alá tartani, hogy később se romoljon meg. A kifújt tojásnak előnye, hogy biztosan nem romlik meg, és fel is lehet akasztani, és még a rántotta is elkészülhet. A lyukasztáshoz kell egy hosszú és vastag tű, amivel óvatosan, először csak karcolgatva, majd egy kis lyukat tágítva lyukaszd ki a tojás két végét. Fújd ki a belsejét egy tálba. Az nem árt neki, ha erősen fújod, csak az, ha közben meg is szorítod. Tehát: laza kéz, erős száj.
Néhány eljárásnál használható boltban kapható hungarocell vagy fa tojás is.
-Bundás tojás- A tojást kenjük be vékonyan ragasztóval, majd forgassuk meg szárított
kókuszreszelékben. A minta variálható, akár lencsébe, búzába, mákba, szezámmagba, kölesbe, mustármagba, őrölt kávéba, kakóba, kristálycukorba, lenmagba, köménymagba, durva szemű sóba is forgathatjuk.
- Berzselés - A tojásokra bevizezett petrezselyemlevelet simítunk. Szorosan bekötjük egy nylonharisnya darabba vagy gézbe, majd festékfürdőbe állítjuk. A kész tojásokat kicsomagolva ott marad világosan a levél helye. Modernebb változata: öntapadós tapétából vágunk ki különböző formákat. A tojásra ragasztjuk, festőlébe állítjuk, majd a kész tojásokról eltávolítjuk a tapétát.
Frissen főtt tyúktojásokkal dolgozunk, keressünk vagy vásároljunk fűszernövényeket, melynek levelei fodrosak (petrezselyem, citromfű, koliander, pitypang levele). Ezután a megfőtt tojásokra rásimítjuk a leveleket (bevizezve, vagy pedig tojásfehérjébe mártva), így könnyebben megtapad a tojás felületén. Festőzsákocskának használhatunk rossz nem használt nejlonharisnyát. Ha elkészültünk a díszítéssel tegyük a tojásokat egy-egy harisnyába. Mindkét végét szorosan kössük meg, teljesen rá kell feszülnie a tojásokra. Ezután öntsünk a festékporra meleg vizet, kevéske ecetet, majd engedjük bele a lébe a tojásokat. Kb. 10 – 15 percig hagyjuk állni a festőlében, minél tovább áll benne, annál sötétebb lesz a színe. Ezután emeljük ki a tojásokat és tegyük konyhai törlőpapírra. Itassuk le a maradék festéket és vágjuk el a zsineget. Hagyjuk megszáradni, majd egy kevéske zsírral kenjük át, hogy szép fényesek legyenek.
- Foltos tojás-A foltozáshoz tegyünk 2 teáskanál étolajat a tojásfestékbe. Mikor belemerítjük a tojást, a festék nem fog ráragadni azokra a helyekre, ahol az olaj van, így különleges, valószerűtlen mintázatot érhetünk el.
- Metszés - Szintén régi eljárás. A viasszal megírt tojásokat ecetben vagy savanyú káposzta levében áztatjuk órákon át, ami a megírt terület kivételével elmarja a tojáshéj egy részét. Minél barnább színű tojást használunk, annál szebben mutatkozik ki a minta.
-A viasz.- Viasznak megfelel az eltört gyertya is, de könnyebb méhviasszal dolgozni: méhészboltban lehet kapni. 10-15 dkg bőven elég. A viaszt kis lábaskában forrósítsuk meg és az egész munka során tartsuk forrón. Csak nagyon meleg viasszal lehet szépen dolgozni.
-Csíkos tojás - Ha csíkos tojást szeretnénk, tekerjünk zsinórt, szalagot a tojás köré, vagy tegyük egy krumplis hálóba, szorosan kössük rá, s így fessük. Nem tiszta csíkokat kapunk, hanem teljesen egyedi, különös mintázatot.
-Rátétes tojás- Igen szép és különleges a csipkemaradékokkal történő díszítés. Rövidáru boltban lehet vásárolni csipkéből készült keskeny díszítő szalagokat. Ezeket egyszerű ragasztóval kell a tojásra erősíteni. Ez a technika legszebben a festetlen tojáshéjon érvényesül.

TOJÁSFESTÉS TERMÉSZETES ANYAGOKKAL
- Sárga - színt kapunk, ha kurkumát, sárgarépát, citrom- vagy narancshéjat áztatunk be, majd felfőzzük. A festékanyagok együttes használatával fokozhatjuk a színerősséget.
- Narancssárga- színt kapunk, ha 0,25 l festővízhez 4 evőkanál pirospaprikát adunk, majd 20-30 percig főzzük.
- Aranysárga vagy pirosas barna- színt kapunk, ha vöröshagyma héját áztatjuk a vízbe. A hagymahéjjal való festés során különböző színárnyalatokat célozhatunk meg. Azok a tojások, melyeket hideg vízben kevés hagymahéjjal együtt forraltunk fel és utána csak rövid ideig maradnak a festékfürdőben, aranysárga színt kapnak. Hogyha tojások 10 percig a forrásban lévő festékfürdőben maradnak, akkor pirosas barna színűek lesznek
- Sötétbarna - erősre főzött kávét vagy fekete teát készítünk, majd hagyjuk lehűlni, ebbe helyezzük a tojásokat, és állni hagyjuk.
- Ibolyaszín - fél liter céklalében, amibe 1 evőkanál ecetet kevertünk, 15 percig lassú tűzön főzzük. Halvány ibolyától a mélyvörösig terjedhet a színe, attól függően, mennyi ideig áztatjuk a lében.
- Rózsaszín - főzzünk jó erős csipkebogyó teát, lehet filteres is. A főtt tojásokat helyezzük a lehűlt teába. Áztathatjuk málnaszörpbe is a tojásokat.
- Kék - vágjunk apróra vöröskáposztát, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. 30 percen át főzzük, majd állni hagyjuk 1 napig. A káposzta leve bíbor színű lesz, de a tojásokat kékre festi. Ezt a színt érhetjük el szárított áfonya vagy bodzabogyó főzetével is.
- Piros - lilahagyma héjával főzzük a tojásokat
- Zöld - - vágjunk apróra spenótot (a mélyhűtött is jó), öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 30 percen át, majd hagyjuk lehűlni. Zöld színt érhetünk el a szárított zölddió burok áztatásával is.

|